Reglement


Inhoud. 

Bestuur : 2 - 3 

Algemeenheden : 2

Leden : plichts- en verbodsbepalingen : 3

Competitie : pag. 4

Wedstrijden : 4

Stijgen en dalen : 4

Modaliteiten van het spel : 5

De ploeg : bepalingen en mogelijkheden : 6

De rol van de kapitein : 8

Klachten – beroep – boetes – sancties : 8

Individueel klassement : 9

De Beker : 9 - 10

De Masters : 10 - 11

Ploegenkampioenscchap : 11


Bestuur.

Algemeenheden.  

Art.1 . Het bestuur moet bestaan uit minimaal het aantal personen gelijk aan het aantal in competitie spelende ploegen.

Art.2. Het bestuur houdt minimum 3 vergaderingen per seizoen.

Art.3. Het hoofdbestuur is beheerder van de leden en de geldelijke fondsen van de vereniging.

Art.4. Uitgaven van de gelden worden besloten op de bestuursvergadering of in samenspraak met de penningmeester.

Art.5. De stemming gebeurt geheim en bij normale  meerderheid van stemmen (de helft + 1).  Er kan op iedere vergadering worden overgegaan tot stemming ongeacht het aantal aanwezige bestuursleden.

Art.6. Bij paar aantal bestuursleden stemt de voorzitter twee maal.

Art.7. Wijzigingen, schrappingen en/of uitbreidingen van deze reglementen van inwendige orde zullen als vergissingen of bijvoegsels bij dit document worden gevoegd en in het bezit gesteld van alle bestuursleden, na goedkeuring, datering en ondertekening ervan.

 

Leden : plichts- en verbodsbepalingen.

Art.8. Het hoofdbestuur bestaat in principe uit een voorzitter, secretaris en/of penningmeester. Een hoofdbestuurslid kan niet functioneren als kapitein op de vergaderingen. Hij dient ook een vervangende verantwoordelijke uit zijn ploeg aan te duiden.

Art.9. Het dagelijks bestuur bestaat uit 2 of 3 leden, namelijk de voorzitter, secretaris en/of penningmeester.

Art.10. De voorzitter is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken. Hij moet de vergadering openen, voorzitten, in goede orde laten verlopen en sluiten. Hij stelt samen met de secretaris de dagorde op van alle vergaderingen met betrekking tot de vereniging. Hij ziet er tevens op toe dat de reglementen worden nageleefd.

Art.11. De secretaris centraliseert de gehele beweging. Hij is verantwoordelijk voor alle correspondentiele taken, stelt de dagorde van de vergaderingen op in samenspraak met de voorzitter. Hij wordt tevens verondersteld een kopie van de verslagen van de vergaderingen aan de bestuursleden te bezorgen ten laatste 8 dagen voor de volgende vergadering, waar het verslag ter goedkeuring wordt voorgelegd. Hij staat eveneens in voor het opnemen van de resultaten van iedere speeldag, het opmaken en bijhouden van tussenstanden en eindrangschikkingen.

Art.12. De penningmeester is belast met alle financiële verrichtingen van de vereniging. Het kasboek wordt op iedere vergadering voorgelegd en door de aanwezige leden ter goedkeuring ondertekend. Het kasboek bestaat uit genummerde, niet uitneembare bladen. De penningmeester is tevens belast met de ledenbeweging van de vereniging. Hij staat ook in voor de opmaak van de kalenders en het bezorgen van alle nodige formulieren met betrekking tot de competitie.

Art.13. De bestuursleden zijn de kapiteins, die ieder jaar worden aangesteld door hun respectievelijke ploeg. Zij worden verondersteld de vergaderingen bij te wonen. Wanneer zij dit verzaken, zullen zij een geldboete worden opgelegd. Indien zij niet op de afspraak kunnen zijn, mogen zij een afgevaardigde, die eveneens lid is van de vereniging, aanstellen, die bij eventuele stemming het stemrecht overneemt. Bij afwezigheid = 10 € boete.

Art.14. Het is elk bestuurslid toegestaan 1 (één) of meerdere items op de dagorde van de vergaderingen te plaatsen.

Art.15. De bestuursleden worden geacht de door de meerderheid (de helft + 1) van de aanwezige bestuursleden genomen beslissingen na te leven en te eerbiedigen, zelfs al stemmen zij niet overeen met de persoonlijke standpunten.

Art.16. Darts Competitie Middenkust kan niet aansprakelijk worden gesteld voor humanitaire en materiële schade door ongevallen.


Competitie.

Wedstrijden.

Art.17. De kalender wordt opgemaakt door de competitieverantwoordelijke van de reeksen. Na loting van de eerste speeldag, die gebeurt op de eerste algemene vergadering, maakt hij vervolgens ook de tweede speeldag bekend. Voor aanvang van de competitie zorgt hij er dan ook voor dat de ploegen de volledige kalender in hun bezit hebben.

Art.18. De competitieformulieren en allerhande worden door de secretaris of penningmeester aan de verscheidene clubs of ploegen geleverd. De ploegen krijgen ook een kopij van de reglementen. De ledenlijst en de reglementen kunnen ook gecontroleerd worden op de website van de federatie : dartscompetitiemiddenkust.be.

Art.19. De competitie wordt gespeeld van begin september tot eind juni. De laatste twee speeldagen kunnen niet verplaatst worden.

Art.20. De competitiewedstrijden worden in principe gespeeld op vrijdagavond en vangen aan om 20u30. Er wordt uitzonderlijk een marge van 30 minuten toegestaan. De kapitein van de tegenploeg en de competitieverantwoordelijken moeten hiervan verwittigd worden.

Art.21. Een wedstrijd bestaat uit 4 (vier) enkelspelen, 2 (twee) koppelspelen en opnieuw 4 (vier) enkelspelen. De thuisploeg start game 1-3-5-7 en 9 met werpen, de uitploeg start game 2-4-6-8 en 10 met werpen. 

Art.22. Alle onderdelen van een wedstrijd dienen te worden gespeeld, ongeacht de tussenstand van de partij.

Art.23. De enkelspelen worden betwist in een best of 5 (vijf) legs van 501. Er mag hierbij gespeeld worden op 2 (twee) blokken. De thuisploeg beslist op hoeveel blokken er gespeeld wordt.

Art.24. De koppelwedstrijden worden betwist in een best of 5 (vijf) legs van 701. Zij worden na elkaar gespeeld op 1 (één) blok.

Art.25. De ploegen krijgen als volgt punten toegekend voor het klassement : het aantal legs die de ploeg gewonnen heeft op de avond.                                                                                                         Bvb.: 0 legs gewonnen = 0 punten voor het klassement                                                                              15 legs gewonnen = 15 punten erbij voor het klassement                                                                        30 legs gewonnen (maximum aantal legs die een ploeg kan winnen op een wedstrijdavond) = 30 punten erbij voor het klassement.

Stijgen en dalen.                                                                                                                                              

Art.26. De reeksindeling van de competitie, naargelang het aantal ploegen, en het aantal eventuele stijgers en dalers van een competitiereeks, zal elk jaar worden bepaald door het bestuur voor aanvang van het seizoen op de eerste algemene vergadering van augustus.

Art.27. Ploegen die promoveren zijn verplicht dat te doen. Ploegen die weigeren te promoveren worden het daaropvolgend seizoen verwezen naar de laagste afdeling.

Art.28. Wanneer er ploegen wegvallen worden de vrijgekomen plaatsen ingenomen door de derde, vierde, vijfde… van de reeks lager. Indien deze promotie geweigerd wordt zakt de ploeg een reeks lager. 

Art.29. De prijzen, verbonden aan de competitie, worden bepaald door het bestuur naargelang de clubkas is gespijsd. Om recht te hebben op de behaalde trofee en prijzengeld moet een ploeg afgevaardigd zijn op de prijsuitreiking. Wanneer een ploeg niet is afgevaardigd op de prijsuitreiking blijft het niet afgehaalde bedrag en eventuele trofeeën eigendom van de organisatie.                                                     

Modaliteiten van het spel.

Art.30. Een club dient over minimum 1 (één) werpstand te beschikken.

Art.31. Het dartsbord is van het BRISTLE-type en verkeerd in zeer goede staat. Het middelpunt van de roos wordt op een hoogte van 1,73 meter gehangen boven het horizontaal vlak waar de speler zich bevindt tijdens het werpen. De afstand tussen de werplijn en het raakvlak van het dartsbord (voorzijde) is 2,37 meter. Een controlemaat is de diagonale afstand tussen de roos en de werplijn. Deze afstand bedraagt 293,4 centimeter. De werplijn bestaat uit een drempel die minimaal 2,5 centimeter en maximaal 10 centimeter hoog is en minimum 60 cm breed is.

Art.32. De wedstrijdborden worden zodanig opgehangen dat de 20 op het hoogste punt staat. De enkelsector van de 20 moet bovendien zwart zijn.

Art.33. Ook de belichting van het bord moet in goede staat zijn. Er mag geen valse schaduw ontstaan op de wedstrijdborden. Indien in slechte staat kan de ploegkapitein beslissen om niet te spelen en moet de competitieverantwoordelijke verwittigd worden.

Art.34. Van zodra een dart door een werpbeweging is vertrokken, geldt deze als geworpen en mag hij niet opnieuw geworpen worden.

 Art.35. Alleen de dart die met zijn punt het bord raakt, is tellende voor de score, die aangeduid wordt door de punt van de dart tussen de afbakeningen.

Art.36. Alleen de scheidsrechter, zeker geen toeschouwers, mag tijdens het werpen op vraag van de speler het geworpen getal en het resterende getal vernoemen. Hij mag in geen geval een dubbel vernoemen.

Art.37. Een speler mag zijn darts niet uit het bord nemen vooraleer de scheidsrechter het aantal geworpen punten heeft vernoemd en op het bord heeft genoteerd. Als de darts uit het bord zijn verwijderd en er ontstaat alsnog discussie over de geworpen punten geldt de mening van de scheidsrechter. 

Art.38. De spelers, ploegkapiteins en de scheidsrechter hebben het recht de genoteerde scores te laten controleren in geval van betwisting. Daar wordt de werpende speler niet bij gehinderd. Dit moet gebeuren vooraleer de speler zijn volgende beurt aanvangt. Eens zijn volgende beurt begonnen aanvaardt een speler de genoteerde scores.

Art.39. Tijdens een competitiewedstrijd wordt de scheidsrechter beurtelings aangeduid door beide ploegen. Alleen de scheidsrechter is bevoegd veranderingen uit te voeren aan het scorebord.  

Art.40. Na het werpen verplaatst de speler zich langs de kant waarbij de werpende speler geen belemmering ondervindt. 

Art.41. De blokken moeten minstens een halfuur voor aanvang van de wedstrijd vrij zijn, zodat ook de bezoekende ploeg zijn opwarming kan maken.

De ploeg : bepalingen en mogelijkheden.

Art.42. De ploegen, die aan de competitie deelnemen, bestaan uit minimum 4 (vier) spelers van éénzelfde club.

Art.43. Het wordt de ploegen toegelaten met 3 (drie) spelers aan te treden maar deze ploeg krijgt wel een boete. Tijdens deze match moet de ‘bye’ (4e naam) gekend zijn. Boete = 1ste maal 10 euro, 2e maal 20 euro, 3e maal 30 euro, enz.

Art.44. Indien een ploeg met slechts drie spelers aantreedt, mag de ploegkapitein voor elke ronde vrij bepalen welke plaats op het wedstrijdblad open blijft, zonder medeweten van de tegenstrevers.

Art.45. Wanneer een ploeg met 4 (vier) spelers aan een wedstrijd begint en een speler wordt wegens dringende omstandigheden weggeroepen, is er sprake van ‘overmacht’.                                 

Art.46. Wanneer er sprake is van overmacht, moet de wedstrijd worden uitgespeeld met de resterende spelers. Deze melding moet echter op het wedstrijdblad worden genoteerd en dient te worden ondertekend door beide kapiteins (of een vervangende kapitein voor het geval van overmacht de kapitein betreft). Het bestuur is dan in de mogelijkheid de wedstrijd eventueel te laten overspelen.

Art.47. Bij forfait verliest de niet opdagende ploeg de wedstrijd met 30-0 of 0-30 naargelang de locatie van de wedstrijd. Hetzelfde geldt voor een ploeg die weigert verder te spelen. In beide gevallen bekomt deze ploeg ook een fikse geldboete = 50 euro.

Art.48. Bij TWEE forfaits wordt de ploeg uit competitie genomen en verliest alle rechten op prijsgeld en trofeeën.

Art.49. Wanneer een ploeg uit competitie wordt genomen wegens tweemaal forfait of zelf uitstapt gelden volgende regels : wanneer dit gebeurt voor het einde van de eerste ronde dan worden alle resultaten geschrapt en wordt de rest vrije speeldata. Wanneer dit gebeurt in de tweede ronde blijven de resultaten van de eerste ronde behouden. Enkel de resultaten van de tweede ronde worden geschrapt en de rest worden vrije speeldata.

Art.50. Van zodra een speler bij een bepaalde ploeg is ingeschreven, kan hij tijdens het lopende seizoen niet meer van ploeg veranderen. Zijn of haar lidkaart is pas geldig , wanneer ze voorzien is van handtekening/stempel van de organisatie. De leden (spelers) zijn verplicht hun lidkaart te kunnen tonen.                                                                                                                                                    (a): Een persoon die voor de eerste (1e)  contactvergadering van het nieuwe speeljaar voor twee (2) clubs ondertekent zal opgeroepen worden om te verschijnen voor het hoofdbestuur (hij/zij dient zelf aanwezig te zijn) waar hij/zij alsnog zal mogen kiezen bij welke club hij/zij wenst aan te sluiten. Het hoofdbestuur zal dan, in gesloten zitting, een sanctie (minimum 4 speeldagen te starten bij de 1e speeldag) opleggen aan de betrokken speler/speelster. Is betrokken speler/speelster niet zelf aanwezig, dan wordt hij/zij voor het lopende speeljaar geschorst en mag hij/zij eveneens aan geen enkele federale activiteit deelnemen.                                                                                                          (b): Een persoon die, na het inleveren van de eerste inschrijvingsformulieren van de clubs, aansluit bij twee (2) clubs, wordt uitgesloten voor het komende speeljaar. Uitgezonderd wanneer beide clubs een akkoord bereiken betreffende vrijgave van de speler. In dit geval zal de speler/speelster alsnog een sanctie worden opgelegd door het hoofdbestuur (zie Art 50a) 

Art.51. Een ploeg mag nieuwe spelers aansluiten tot 31 december van het lopende speeljaar.

Art.52. Nieuwe leden zijn pas speelgerechtigd de week na hun inschrijving (7 dagen) en als ze in het bezit zijn hun ondertekende en betaalde lidkaart.

Art.53. Wanneer een ploeg een niet ingeschreven speler opstelt, bekomt zij een geldboete en verliest zij ook de wedstrijd met forfaitcijfers (30-0 of 0-30). Boete = 10 euro.

Art.54. Indien een speler de toegang tot een lokaal wordt geweigerd, kan hij/zij de competitie niet inbrengen als reden om toegang te verkrijgen. Deze weigering kan niet als excuus worden ingeroepen om deze wedstrijd daar niet te spelen. Er kan hier nooit een forfaitwinst uit voortvloeien.

Art.55. Indien een ploeg de toegang wordt ontzegd door de uitbater, zal de wedstrijd in overleg met het bestuur op neutraal terrein worden gespeeld.

Art.56. Iedere verandering van lokaal of ploegkapitein moet onmiddellijk telefonisch worden doorgegeven aan de secretaris, die er op zijn beurt voor zorgt dat alle betrokken partijen hiervan in kennis worden gesteld.                                                                                                                                                                                                                                   (a) : Wanneer een club van naam of lokaal verandert voor de start van het speeljaar, mag dit geen invloed hebben op de afdeling waarin de club speelt. Een club uit de hoogste afdeling kan en mag dus geen andere naam aannemen om eventueel in een lagere reeks te kunnen gaan spelen.       (b): Wanneer een club van naam of lokaal verandert voor de start van het speeljaar en er meer dan 60% nieuwe leden zijn, dan kan deze club een aanvraag doen om als nieuwe club beschouwd te worden (met verlies van rechten van de vorige club).Een schriftelijke aanvraag , ondertekent door de voorzitter, de secretaris en twee leden van de club, moet hiervoor ingediend worden bij het  hoofdbestuur.                                                                                                                                           (c):Een club kan tijdens het speeljaar veranderen van lokaal op voorwaarde dat minstens 75% van de leden (aangesloten bij de federatie) instemmen met de verandering van lokaal. Hiervan moet een schriftelijk bewijs ingediend worden op het secretariaat. Een club die tijdens het speeljaar van lokaal verandert moet wel de vergoeding (20€) betalen voor het nieuwe lokaal, behalve in geval van overmacht.

Art.57. Ook wanneer een ploeg een wedstrijd wil verplaatsen, moet de competitie-verantwoordelijke daarvan telefonisch worden verwittigd. Dit moet in principe één week vooraf gebeuren. Om een wedstrijd te verplaatsen moet er wel een akkoord zijn tussen beide ploegen.

Art. 58. Een ploeg mag maximum 3 aanvragen indienen per speelseizoen voor het uitstellen of verschuiven van een wedstrijd. Van de ploeg die de wedstrijd wil verzetten wordt verwacht dat ze rekening houdt met de voorkeur van de andere ploeg.

Art.59. Wanneer er een wederzijds akkoord bestaat tussen twee clubs om een wedstrijd te verplaatsen dan gelden volgende regels : een uitgestelde wedstrijd van de eerste ronde moet gespeeld worden voor het einde van de eerste ronde. Een uitgestelde wedstrijd van de tweede ronde moet gespeeld worden voor de laatste twee wedstrijden van de terugronde. Bij voorkeur op de eerstvolgende vrije datum op de kalender.

Art.60. Bij slecht weer (dikke mist – ijzel – hevige sneeuwval) kunnen de competitie-verantwoordelijken beslissen over een complete of gedeeltelijke afgelasting van de wedstrijddag, naargelang de regio. Het bestuur beslist over een nieuwe datum.

De rol van de kapitein.

Art.61. De ploegkapitein is verantwoordelijk voor het gedrag van zijn spelers, het correct invullen van de formulieren, het doorsturen van de uitslag (foto van het wedstrijdblad) na de wedstrijd in de whatsappgroep DCM uitslagen, het op de hoogte houden van zijn leden wat betreft allerhande wedstrijden, uitslagen en/of nieuwe wedstrijdreglementeringen.

Art.62. Wanneer een wedstrijdblad niet correct is ingevuld, krijgt de betrokken ploeg een boete van 5 euro.

Art. 63. Wanneer de verantwoordelijke van een ploeg het resultaat niet of te laat doorstuurt (ten laatste zondagmorgen 10u00 via Whatsappgroep DCM Uitslagen) krijgt zijn ploeg een boete van 5 euro.

Art.64. De wedstrijdformulieren worden bijgehouden door de ploegverantwoordelijken en moeten altijd kunnen voorgelegd worden op vraag van de competitieverantwoordelijke (zie onderaan het wedstrijdblad). Wanneer dit niet het geval is, wordt de betrokken ploeg een boete aangerekend van 5 euro.

Art.65. Ook bij eventuele ongeregeldheden voor, tijdens of na de wedstrijden, moet het officiële blad worden voorzien van beide handtekeningen en eventueel en voetnoot in verband met het negatief gebeurde, opnieuw ondertekend door beide kapiteins. Beide kapiteins nemen samen een foto van het wedstrijdblad. Die wordt dan doorgestuurd naar de competitieverantwoordelijke (zie wedstrijdblad).

Klachten – beroep – boetes – sancties.

Art.66. Bij het niet naleven van het reglement van de vereniging kan een ploeg, via haar ploegkapitein een klacht indienen bij de competitieverantwoordelijke.

Art. 67. De klacht, die schriftelijk dient te worden opgesteld, moet eerst door het hoofdbestuur worden behandeld. Een klacht en/of beroep kan enkel toegankelijk worden verklaard, wanneer zij schriftelijk gericht is aan de competitieverantwoordelijke. De klacht dient binnen de 8 (acht) dagen volgend op de dag van de feiten in het bezit zijn van de competitieverantwoordelijke, die oordeelt of de klacht al dan niet gegrond is. Zo ja, wordt de klacht door het hoofdbestuur in het bijzijn van schuldeiser en schuldenaar behandeld.

Art. 68. Boetes en sancties.                                                                                                                              1. Wanneer een bestuurslid, of zijn plaatsvervanger, een vergadering verzaakt, krijgt hij een boete van 10 €.                                                                                                                                                              2. Wanneer een ploeg forfait geeft , krijgt de ploeg een boete van 50 € = 25 euro voor de organisatie en 25 euro voor de benadeelde club.                                                                                        3. Wanneer de boetes niet betaald werden 15 dagen na bekendmaking, volgt er een boete van 5 € per maand.

Art. 69. Wanneer een ploeg haar verschuldigde boetes niet heeft vereffend 15 dagen voor de officiële prijsuitreiking, heeft het bestuur het volste recht de som van de opgelegde boetes af te houden van het door de desbetreffende club verdiende prijzengeld. Niet betaalde boetes worden verdubbeld.

Individueel klassement.

Art.70. Om punten te verkrijgen telt elke wedstrijd die men speelt mee voor het individueel klassement.

Art.71. De bekerwedstrijden tellen niet mee voor het individueel klassement.

Art.72. De puntenverdeling gebeurt als volgt :

  • Per gewonnen leg 1 punt : 3-0, 3-1, 3-2 gewonnen = 3 punten. 2-3 verlies = 2 punten, 1-3 verlies = 1 punt.
  • Een 180 en 170+ worp (171-174-177) = 1 punt
  • 100 en hoger uitgooien = 1 punt
  • Daarnaast zijn er bonuspunten te verdienen in de enkel- en dubbelwedstrijden met het aantal gegooide darts. Enkelspel : vanaf 18 darts en minder. Dubbelspel : vanaf 27 darts en minder (voor de exacte puntentelling zie de klassementen op de website).

Beker.

Art.73. Alle ploegen, die ingeschreven zijn voor deelname aan de competitie, zijn in principe automatisch ingeschreven voor de bekercompetitie. Wie niet wenst deel te nemen aan de bekercompetitie dient dit te bevestigen ten laatste op de algemene vergadering waar de trekking gebeurt. Voorafgaand aan de opmaak van de competitiekalender wordt beslist of er wordt gespeeld in poules (al dan niet met heen- en terugmatchen) en/of eventueel een A- en B-ronde (al dan niet met heen- en terugmatchen). 

Art.74. De bekerwedstrijden dienen op de aangeduide data te worden afgewerkt.

Art.75. De eerste loting gebeurt zodanig dat er een wedstrijdschema ontstaat van 2-4-8-16-32-64-enz ploegen, eventueel met bye’s.

Art.76. Elke ronde wordt er opnieuw geloot.

Art.77. Het thuisvoordeel bij de eerste ronde wordt bepaald door loting. Vanaf de tweede ronde wordt het thuisvoordeel (TV) als volgt bepaald :

Ploeg A won op verplaatsing – ploeg B won thuis = TV ploeg A                                                           Ploeg A won thuis – Ploeg B won op verplaatsing : TV ploeg B                                                            Beide ploegen wonnen thuis =TV bepaalt door loting                                                                          Beide ploegen wonnen op verplaatsing = TV door loting                                                                     Ploeg A won thuis – ploeg B was bye = TV ploeg B                                                                                 Ploeg A won op verplaatsing – ploeg B was bye = TV ploeg A                                                             Beide ploegen waren bye = TV bepaalt door loting

Art.78. Wanneer de loting twee ploegen van éénzelfde club het thuisvoordeel schenkt, dan krijgt de eerste gelote ploeg het thuisvoordeel en wordt de volgorde van de tweede ploeg omgekeerd.

Art.79. Wanneer een wedstrijd eindigt met gelijke legs (over 1 of twee wedstrijden), wordt overgegaan tot het spelen van een Captain’s Choice (Uitgezonderd in poulewedstrijden).     Captain’s Choice : 1 enkel best of five legs 501 – 1 dubbel best of five legs 701 – 1 enkel best of five legs 501. Hierbij stelt de kapitein vier spelers op die eerder op de avond hebben gespeeld. Wie twee wedstrijden wint gaat door.

Art.80. De finale(s) gaan door in het vooraf door het bestuur gekozen lokaal, normaal gezien op vrijdagavond, tenzij anders beslist. Terzelfdertijd wordt er gespeeld voor de derde en vierde plaats (A-ronde) en dit op de vastgestelde datum.

Art.81. Wanneer een ploeg forfait geeft voor een bekerwedstrijd, wordt zij automatisch geëlimineerd voor verdere deelname en kan geen aanspraak meer maken op een trofee of prijzengeld. Deze regel heeft geen vat op voorgaande wedstrijden.


De Masters.

Art.82. Het betreft een invitatietornooi, waarvoor van iedere club de 2 best geplaatste spelers  in de eindstand van het individueel klassement worden uitgenodigd.

Art.83. Per reeks wordt een Masterstornooi georganiseerd. Om aan 32 spelers te geraken nodigen we, indien nodig, vervolgens de 3e van de ploeg uit, dan de 4e enz… (volgens het individueel klassement), dit met een maximum van 3 spelers per ploeg.

Art.84. Wanneer een speler de dag zelf forfait geeft zonder geldige reden (ziekte of familiale) wordt die geschorst voor de volgende deelname.

Art.85. De organisatie heeft het recht eventuele vervangers aan te duiden, zodoende eventuele afwezigen op de dag zelf te kunnen vervangen. Hiertoe hoeft de organisatie geen rekening te houden met eender welke vorm van competitie.

Art.86. Het wedstrijdformat wordt in tornooivorm gespeeld startende met gelote poules. Wanneer 2 ploeggenoten in dezelfde poule worden geloot, dan wordt hun onderlinge match als eerste gespeeld.

Art.87. Wanneer meerdere spelers gelijke punten hebben in de poules, wordt de rangschikking als volgt bepaald : 1. Het meest gewonnen matchen (punten).  2. Indien nog gelijk het legsaldo.  3. Indien nog gelijk het aantal behaalde legs .  4. Indien nog gelijk bepaalt de  onderlinge uitslag de winnaar.                                                                                                                                                    Wanneer meerdere spelers nog gelijk staan, wordt er een ‘shootout’ gespeeld. 1 leg ‘Best of 701’. De volgorde van starten wordt beslist door ‘bullen’.

Art.88. Spelers die vroegtijdig het tornooi verlaten worden gediskwalificeerd en hebben geen recht op prijzengeld.

Art.89. Deelname is gratis en de prijzenpot wordt voor aanvang van het tornooi bekend gemaakt.

Art.90. Eventuele geschillen zullen ter plaatse door de aanwezige leden van het hoofdbestuur worden behandeld.

Art.91. De hoofdorganisator van deze wedstrijd behoudt het recht eender deze reglementen aan te passen, te wijzigen of te schrappen naargelang het nut en/of de noodzakelijkheid ervan.

Art.92. Wie toestemt deel te nemen aan de Masters verklaart zich akkoord met de reglementen betreffende dit tornooi.


Ploegenkampioenschap.

Art.93. De wedstrijden worden in het door het bestuur gekozen lokaal gespeeld ( De Caproen ). Deelname  is enkel voor teams die lid zijn van de federatie. Deelname is 15€ ( 3 consumptie inbegrepen ) met vooraf inschrijving. 

Art.94. Ieder team bestaat uit minimum 3 spelers, meer dan drie spelers is ook toegelaten. De teamleden behoren tot dezelfde ploeg. 

Art.95. Een ploeg kan meerdere teams inschrijven.

Art.96. Er wordt gespeeld in het systeem 1 -2 – 1. Twee enkelspelen best of 3 - 501, één dubbelspel best of 3 - 701, twee enkelspelen best of 3 - 501. De tornooileiding kan dit echter aanpassen naargelang het aantal deelnemende ploegen.

Art.97. Een speler mag maximum 2 keer opgesteld worden tijdens een wedstrijd. Bijvoorbeeld 2 x enkel, of enkel en koppel.

Art.98. De reglementen van het tornooi worden voor aanvang meegedeeld.

Art.99. De prijzenpot wordt op voorhand beslist door het bestuur en de tornooileiding.